Selecteer een pagina

Houtsoorten

Afzelia Doussié

West-afrikaanse loofboom, vrij grof van nerf. Een boeiende tekening met kleuren variërend van lichtgeel tot een donker roodbruin kenmerken de afzelia.
Werking: gering. Duurzaamheid: 1.

Beuken Premier / Gestoomd

Dit Europees loofhout heeft een regelmatige structuur met een fijne, gelijkmatige nerf en kleurt na enige tijd van licht naar een mooi geelbruin.
Werking: groot. Duurzaamheid: 5 Gestoomd beuken werkt minder dan ongestoomd.

Bilinga

Dit West-Afrikaans loofhout kleurt van licht oranjegeel naar oranjerood tot goudbruin. Een hard en duurzaam hout met een fijne streeptekening.
Werking: matig tot groot. Duurzaamheid: 1

Eiken

Een wijd verspreide boomsoort, waarbij niet alleen soort en groeigebied, maar ook de zaag-wijze ( kwartiers gezaagd ) bepalend zijn voor de zichtbare structuur.
Werking: matig. Duurzaamheid: 2/3.

Essen

Blank, taai hout met een grove nerf, rechte tot licht golvende draden en fraaie vlammen. Het blank zal naar een wat warmer geel opkleuren.
Werking: groot. Duurzaamheid: 5

Jatoba

Naar roodbruin kleurend Braziliaans loofhout, egaal of met donkere strepen. Een glanzende, goed te bewerken, zeer duurzame en dus gewilde houtsoort.
Werking: matig. Duurzaamheid: 1.

Kambala

Ook Iroko genoemd, lijkt in kleur en tekening wel wat op teak. Dit hout kleurt op naar een mooi goud- of donkerbruin.
Werking: gering. Duurzaamheid: ½.

Keroewing

De uit Zuidoost-Azië afkomstige houtsoort levert variaties in kleur van grijsbruin, licht en donker roodbruin tot bruin. De draad is recht, maar kent soms ondiepe kruisdraden.
Werking: middelmatig tot groot. Duurzaamheid: 3.

Kersen

Bijzonder mooi, wat eigenzinnig hout, dat eisen stelt aan het vakmanschap van de verwerker en de gebruiker beloont met een fraaie, fijn geel- en roodbruine
tekening.
Werking: groot. Duurzaamheid: 3.

Maple

De in Noord-Amerika groeiende esdoorn levert parkethout ( hard White maple ) met een onmiskenbare blonde kleur en subtiele, glanzende accenten.
Werking: groot. Duurzaamheid: 4

Merbau

Populair hardhout uit Zuidoost-Azië. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en kleurt bij tot mooi, vrij egaal roodbruin met enkele wat donkere accenten.
Werking: gering. Duurzaamheid: ½.

Moabi

Roze tot donkerroodbruin gekleurd hardhout. Kenmerkend zijn de gelijkmatige structuur en onregelmatig draadverloop, wat resulteert in een zeer levendig beeld.
Werking: groot. Duurzaamheid: 1.

Mutenije

Prachtig glanzend Afrikaans hardhout dat doet denken aan noten- of teakhout; warme tinten in een levendige tekening en mede daarom een ideale parketvloer.
Werking: matig. Duurzaamheid: 3.

Amerikaans Noten

Amerikaans notenhout is warm donkerbruin en wat egaler van kleur dan de Europese variaties. De rechte draad, soms warrig, soms golvend, geeft het hout zijn kenmerkende tekening.
Werking: matig. Duurzaamheid: 3.

Padoek

De koraalrode kleur maakt padoek uniek. In combinatie met de levendige tekening en de uitstekende eigenschappen maakt dat van dit Afrikaans loofhout een uitmuntende grondstof voor parket.
Werking: gering. Duurzaamheid: 1.

Panga Panga

Egaal bruin Afrikaans hardhout met, afhankelijk van zaagwijze, een regelmatig gestreepte of gevlamde, fijne tekening. Prachtig hot dat hoge eisen stelt aan selectie, en afwerking.
Werking: gering. Duurzaamheid: 2.

Purperhart

Een bijzonder, naar violet kleurend hout met in de regel een rechte, golvende draad en fijne nerf. Goede afwerking is het behoud van de unieke, intense kleur.
Werking: gering. Duurzaamheid: 1/3.

Sucupira

Een glad, glanzend en mooi te polijsten Zuid-Amerikaanse houtsoort, bruin tot donkerbruin. Dit met fijne lichte strepen getekende hout kleurt wat lichter bij.
Werking: groot. Duurzaamheid: 3.

Teak

De tekening van teakhout is sterk afhankelijk van het land van herkomst. Dit harde, compacte hout komt goeddeels uit aangeplante bossen en is mede daarom zeer populair.
Werking: gering. Duurzaamheid: 1.